Korfbal is een sport voor iedereen en voor elke leeftijd! Een korfbalploeg bestaat uit acht spelers, waarvan vier jongens en vier meisjes. Korfbal is dus de enige gemengde balsport ter wereld! De dames en de heren spelen niet tegen, maar naast elkaar, in een opstelling van twee dames en twee heren per vak per ploeg.

Een korfbalveld bestaat uit twee vakken, een aanvalsvak en een verdedigingsvak. Een korfbalseizoen bestaat uit een veldcompetitie en een zaalcompetitie tijdens de winter. Het spelen tegen een persoonlijke tegenstander is een quasi noodzakelijke tactische eis, maar is echter niet verplicht. Je mag immers ook de tegenstander van je medespeler (zelfde sexe) hinderen. Door het voortdurend hinderen van de tegenstander kan het maken van doelpunten en het vlot doorspelen van de bal verhinderd worden.

Naast de strijd tussen de twee ploegen komt er ook een persoonlijke krachtmeting tot uiting tussen de tegenstanders onderling, wat het korfbalspel bijzonder aantrekkelijk en actief maakt.